Saci
Varázskonyhája
Hajdinapiskóta gyömbérrel, kardamonnal és kókusszal
Ismét egy gluténmentes sütemény! Cukormentesen kevésbé jó, mézzel, xillittel érdemes készíteni. A mennyiségek nem pontosak, nem mértem le, általában a tepsi méretétől függően keverem össze a hozzávalókat. Kicsit olyan, mint a hagyományos piskóta, ahol csak az arányokat adják meg: 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor… De ez egy kicsit más lesz. J
Ebből a mennyiségből egy helyes kis piskóta lesz.
Hozzávalók
kb 200 g hajdinaliszt, 2 evőkanál olíva olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kókuszreszelék, friss gyömbér, 2 szem kardamon, szódavíz, méz
Elkészítése
A gyömbért meghámozom és lereszelem, a kardamont mozsárban elporítom (zöld héját nem kell). Összekeverem a többi hozzávalóval, kb. olyan arányban, hogy egy jó sűrű tésztát kapjak. Olajjal kikent jénaiba teszem és kb. 40 perc alatt 220 fokon megsütöm. Utána egy picit letakarom, így könnyen ki fog jönni a formából.
Könnyű és laza lesz, gyümölccsel ajánlom!
Meggyes pite cukor nélkül
Almából vagy más gyümölcs kombinációkkal is el lehet készíteni: almás körtés, almás ribizlis. Mmmm! A legfinomabb szerintem fele-fele arányban zablisztből és rozslisztből és ennek lesz a legjobb az állaga, mivel a zabliszt kicsit édeskésebb, de próbálkoztam teljes kiőrlésű búzaliszttel és tönkölyliszttel is helyette. Tiszte rozslisztből túl „sűrű” lesz.
Az eredményt több emberen is teszteltem, mindenkinek nagyon ízlett, gyümölcsös és könnyű!
Ez a recept viszonylag kis tepsire elég, aki nagyüzemi pite gyártásába kezd, az inkább duplázza az adagot.
Hozzávalók
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 csipet szódabikarbóna, 80 dkg alma egészben vagy 1 kg friss meggy
Elkészítése
A gyümölcsök előkészítésével kezdem. Az almát meghámozom, lereszelem, vagy a meggyet kimagozom és kinyomom. A vajat eldolgozom a liszttel és annyi vizet adok hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjak. Elfelezem, az alsó réteget a tepsiben nyomkodom szét kézzel, majd ráteszem a gyümölcsöket. A felső réteget egy tálcán szoktam kézzel elegyengetni, sokkal gyorsabb és nem ragad le.
200 fokon kb. órát sütöm. Az almás változatot lehet fahéjjal fűszerezni és melegen vanília fagylalttal kínálni.
Ezek után ki nem rohan a boltba az alapanyagokért? :)
Köles pite
Mindenki számára fogyasztható desszert/édesség: cukor és liszt mentes! Olyan finom, hogy az ember észre sem veszi ezek hiányát. Szezonban a legjobb friss gyümölcsökből készíteni, a téli időszakban a vegyes mélyhűtött bogyósgyümölcs keverék nagyon jó, mert akkor a gyümölcsök leve belefolyik a pitébe, de házi szilvalekvárral is nagyon finom.
Hozzávalók
2 csésze köles, 6 csésze zabtej (rizstej, tehéntej), bogyós gyümölcsök: málna, ribizli, szeder, áfonya
Elkészítése
Egy jénai tálba teszem a kölest a tejjel, ha növényi tejet használok nem is kell kikenni, és kb. 200 fokon letakarva addig sütöm, amíg a köles megpuhul és felszívja a tejet. Érdemes közben egyszer átkeverni, mert akkor egyenletesebb lesz. Ehhez kifejezetten az apróbb szemű, tapadósabb kölest ajánlom.
Még forrón rászórom a gyümölcsöket és letakarva hagyom kihűlni.
Szavazás