Saci
Varázskonyhája
Csicsókás sárgarépa-krémleves
Ismét egy krémleves, de ez annyira finom, hogy kihagyhatatlan. Egyébként a krémlevesek nagy előnye, hogy nem igényelnek folyamatos felügyeletet mégsem lehet „túlfőzni”.
Hozzávalók
5 szál sárgarépa, néhány szem csicsóka, 1 közepes krumpli, 1 kis fej hagyma, 1 leveskocka, vaj
Elkészítése
Meghámozom és felkockázom, karikázom a zöldségeket. A répát először megfuttatom a vajon, majd felöntöm vízzel és hozzáadom a többi zöldséget a leveskockával. A víz mennyisége változó, attól függ, mennyire szeretném sűrűre. Utólag is hígítható, de akkor át kell forralni az egészet. A bátrabbak még fűszerezhetik gyömbérrel. Teljes kiőrlésű rozskenyérből készült kenyeret pirítok hozzá és ezzel tálalom.
Cukkínileves köles gombóccal
Ez egy nagyon könnyű, gyorsan elkészíthető leves. Gombócok helyett néha kölespelyhet teszek bele, így még gyorsabban elkészül.
Hozzávalók:
1 cukkíni, 1 zöldséges leveskocka, 1 kávéscsésze fehér köles, kölesliszt, 1 tojás
Elkészítése:
A cukkínit megfőzöm a leveskockával. Ügyelek rá, hogy csak megpuhuljon, ne essen szét. A kölest 3 csésze vízben megfőzöm. kicsit hagyon kihűlni, majd összekeverem néhány evőkanál kölesliszttel és a tojással. Gombócokat formázom belőle és megfőzöm a levesben.
Cékla krémleves
Céklaimádóknak és teljesen kezdő szakácsoknak! Nem is nagyon szeretem fűszerezni, kedvelem a cékla természetes natúr ízét. Hidegen is nagyon finom.
Hozzávalók
3 közepes cékla, 1 kicsit krumpli, 1 levél káposzta, só
Elkészítése
A zöldségeket meghámozom, különösen a céklát jó apróra vágom. Addig kell főzni, amíg a cékla teljesen megpuhul, ez sok idő, érdemes kuktával próbálkozni.
Ezután már csak jó alaposan össze kell turmixolni.
A víz mennyiségét nem írtam, mert mindenki ízlése szerint készítheti sűrűre vagy híg lével.
Szavazás