Saci
Varázskonyhája
Quinoás rakott mángold zellerrel
Kicsit elfelejtett zöldség a mángold, pedig nagyon finom és fellelhető a piacokon!
Hozzávalók:
fél kg friss mángold, fél bögre quinoa, 1 kis zeller, 1 doboz tejföl/szójajoghurt, fokhagyma, olíva olaj, só
Elkészítése:
A tepsi aljára olíva olajat öntök bőven, ebbe helyezem bele a kb. fél cm vastagra vágott zeller karikákat. A zellernek nagyon jót tesz a zsiradék, kioldja az ízeket, és a tepsi alján pedig puhára fog sülni. A quinoát megfőzöm, majd a nyers zellerkarikákra teszem. A következő réteg a megpárolt mángold, amit a spenóthoz hasonlóan készítek elő, de nem turmixolom össze. A tetejére kerül a fokhagymás, sós tejföl.
Rakott kínai kel kölessel
A hagyományos rakott kelkáposzta változata. A kínai kel nem puffaszt annyira, a köles pedig kellemes meglepetés. Candida diátásokank is kiváló.
Hozzávalók
Köles, vöröshagyma, őrölt paprika, bors, napraforgó olaj, őrölt koriander, kínai kel
Elkészítése
Nem írtam mennyiségeket, mert mindenkinek a tepsi méretétől függ, illetve ízlés szerint lehet több káposztával/kölessel készíteni.
Az olajon megpirítom a hagymát, majd egy picit a kölest is. Ezután felöntöm vízzel (1 csésze köleshez 3 csésze víz kell), majd megfűszerezem.
A kínai kelt leforrázom, ha nagyon sietek esetleg ezt kihagyom, de akkor nehezebben lehet rétegezni.
Kiolajozok vékonyan egy tepsit, egy réteg kelre kerül a köles majd megint kel réteg. Ez egy tejföl mentes változat, de aki szereti és bírja is a tejterméket tehet a tetejére.
Először letakarva sütöm egy kicsit kb. 200 fokon (ha nyers kelt tettem bele, akkor mindenképpen így kel kezdeni), majd alufólia nélkül még addig, hogy a teteje megpiruljon.
Szavazás